Zelf aan de slag met 3D

3D-voorwerpen in de 3D-wereld

Advertentie

De meeste 3D-programma’s beschikken over een aantal standaardvormen. Dit zijn de ‘primitives’, oftewel de basisvormen. Een box is zo’n standaardvorm. U kunt deze in een menu opvragen en u hoeft hem dus niet zelf te maken. U geeft vervolgens alleen de positie, de grootte en de kleur van de box op. De volgende basisvormen zijn bijna altijd aanwezig, omdat veel voorwerpen worden gemaakt door deze basisvormen te combineren: box (doos), sphere (bol), cylinder, cone (kegel) en torus (donut-vorm).

Afbeelding van een box
Box of cube (doos).


Afbeelding van een sphere
Sphere (bol).
Afbeelding van een cylinder
Cylinder.


Afbeelding van een cone
Cone (kegel).
Afbeelding van een cone
Cone (kegel).


Afbeelding van een Torus
Torus (donut-vorm).


U kunt de basisvormen als uitgangspunt nemen om ingewikkeldere voorwerpen te maken. De basisvormen kunnen worden gecombineerd en vaak is het ook mogelijk om een basisvorm te ‘vervormen’, waardoor er hele nieuwe vormen zijn te maken. Wie creatief is en uit de voeten kan met een 3D-programma, zal in de meeste gevallen zelf in staat zijn om (ingewikkelde) 3D-objecten (voorwerpen) te maken. Maar wat als je nu niet zo creatief bent, of als je niet zoveel tijd hebt om een ingewikkeld model te maken? Gelukkig zijn er legio mogelijkheden om 3D-objecten in huis te halen die als basis kunnen dienen voor een eigen scène. Daarnaast zijn er ook diverse technieken beschikbaar om voorwerpen uit de ‘echte’ wereld om te zetten in 3D-objecten voor de virtuele computerwereld. We zullen een aantal mogelijkheden bespreken.



Voorbeeldobjecten bij 3D-software
De meeste 3D-programma’s hebben een bibliotheek met voorbeeldobjecten die u kunt gebruiken voor uw eigen werk. Soms kunt u deze voorwerpen direct vanuit het programma benaderen, terwijl u in andere gevallen handmatig door de installatie-cd-rom van het gewenste programma moet bladeren. Raadpleeg hiervoor eventueel de handleiding van dat programma, of doorzoek alle directories van de bijbehorende cd-rom.


Downloaden / kopen via internet
Via internet is bijna alles te krijgen, dus ook 3D-objecten. Er zijn diverse websites te vinden die gratis, of tegen een vergoeding, objecten aanbieden die u mag gebruiken voor uw eigen werk. Uiteraard kunt u hiervoor de zoekmachines op het World Wide Web raadplegen om websites met (gratis) 3D-objecten te vinden.


Laten maken
Natuurlijk zijn er ook diverse bedrijven en freelancers actief die voor u maatwerk kunnen leveren. Hiervoor kunt u wederom op internet kijken, of bijvoorbeeld een grafisch ontwerpbureau inschakelen dat is gespecialiseerd in 3D.


3D-scanning
Er zijn diverse technieken beschikbaar om bestaande voorwerpen om te zetten in digitale 3D-objecten. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een camera die een voorwerp filmt dat op een ronddraaiend plateau is geplaatst. De software zet de beelden dan vervolgens om naar een echt 3D-model.


[ Inleiding 3D-toepassingen De 3D-wereld Het assenstelsel 3D-voorwerpen Display modes Een scene maken ]

(c) 2000, Rogier Mostert