Foto kop


Terug naar de homepagina

Home > Bloggers in beeld : Jaq Veldman

Interview

"In eerste instantie blogde ik puur voor mezelf"

afbeelding website liefdagboek
Naam Jacq Veldman
Geslacht Vrouw
Leeftijd 38 jaar
Logt sinds 2003
Blog-tool Blogger.com
Soort blog Persoonlijke weblog
Type blog Tekstblog
Naam blog Lief Dagboek
Adres weblog www.liefdagboek.com

"Het fenomeen webloggen was eigenlijk helemaal aan me voorbij gegaan. Bij toeval kwam ik een paar jaar geleden op een weblog terecht. Het was direct raak. Ik scrollde wat over die site en ik dacht: shit zeg, dit moet ik ook! Ik ben met Lief dagboek begonnen in september 2003. Dat ‘lief dagboek’ is een beetje ironisch bedoeld – het zijn vooral column-achtige stukjes met humor erin."

De reden

"In eerste instantie blog ik puur voor mezelf. Ik wilde mij zelf oefenen in veel schrijven. Bijkomende reden was dat ik al een tijdje een column in dagblad Metro had. Heel leuk, maar soms zat ik totaal inspiratieloos naar een leeg scherm te staren. Ik werd daar nogal nerveus van en ik dacht: als ik mezelf nu dwing om elke dag voor de vuist weg een stukje te schrijven, dan helpt dat misschien wel iets op gang of zo. Nou, inderdaad! Sinds ik Lief dagboek ben begonnen is het net alsof er een kraan open is gezet in mijn hoofd. Aan inspiratie voor columns geen gebrek meer. Langzamerhand gingen mensen mijn weblog 'ontdekken' en kreeg ik ook meer bezoekers. Bij een weblog hoort ook een reactiemogelijkheid, dus er is ook interactie."

De fans

"Ik geloof niet dat mensen die mij geregeld lezen, weten hoe ik in elkaar zit. Lief dagboek gaat dan wel over mij, maar ik ga soms zo met mezelf en de dingen aan de haal dat mensen waarschijnlijk niet goed weten wat er nu echt is en wat niet. Bovendien kan mijn kat praten. Ik heb vooral veel weblogs leren kennen, waar ik behoorlijk aan ben gaan hechten. Ik mail wel eens heen en weer met verschillende andere webloggers. Ik heb een paar superfans. Een tijdje geleden deed een man mij een huwelijksaanzoek. Die dacht dat het hier thuis de hele dag lachen gieren brullen is. Nou ja goed, dat ís ook zo, natuurlijk"

Het gereedschap

"Ik gebruik als tool Blogger. Blogger was zo ongeveer de eerste tool die ik tegenkwam, hij bleek aardig gebruikersvriendelijk en ik vond dat er mooie templates bij zaten."

Andere weblogs

"Ik heb op mijn site een linklijst waaraan ik kan zie wie er een nieuw stukje heeft geplaatst. Ik maak elke dag een vast weblogrondje. En ik klik ook geregeld op de linklijstjes van anderen om te zien of ik iets mis."

De toekomst

"Per dag ben ik ongeveer een kwartiertje met mijn weblog bezig. Als ik een nieuw stukje plaats dan wordt dat door zo'n 200 mensen gelezen. Wat betreft de toekomst kan ik mij helemaal niet voorstellen dat ik niet meer zou bloggen. Volgens mij val ik dan in een diep, diep webloggat."

Blogtips van Jacq

  1. "Er zijn veel mensen die een weblog hebben om een beetje van zich af te schrijven. Die moeten dat gewoon lekker blijven doen. Wie net wat dieper wil gaan dan ‘Gister aten we speklapjes en daarna ging Henk nog een blokje om met de hond’, die moet een stijl kiezen die bij hem of haar past."


  2. "Zeggen ‘Ik heb eigenlijk niks meegemaakt’ is geen excuus. De mooiste verhalen hangen niet zozeer aan elkaar van spannende gebeurtenissen maar om de manier waarop je ze opschrijft. Verder ben ik er een groot voorstander van om de werkelijkheid subtiel geweld aan te doen. Zaai verwarring en probeer niet alles uit te leggen."


  3. "Toon discipline. Blijven schrijven, desnoods dwars door je writers block heen."


(c) 2005 - 2008 | Rogier Mostert -