I N H OU D

 1. Begin

 2. Van echt naar virtueel

 3. De virtuele wereld

 4. Objecten

 5. Licht

 6. Camera's

 7. Rendering en ray-tracing

 8. 3D-animaties in de praktijk

 9. Tips & Trucs en meer

 10. 3D met een 3D-bril

 Bijlagen

 Namaak 3D

Er zijn verschillende trucs om een 3D-effect te maken. Hierbij valt te denken aan een 3D-effect op een webpagina, relatief eenvoudige afbeeldingen die met behulp van diepte er veel realistischer uitzien, logo’s op briefpapier, enzovoort. In zo’n geval hebt u dus geen (ingewikkelde) 3Dsoftware nodig. Ik zal u daarom in deze paragraaf in het kort uitleggen wat de belangrijkste trucs zijn.



 1. Schaduw

Een krachtige methode om een 3D-effect te krijgen is schaduw. Om dit te illustreren ziet u in het volgende figuur een plat grijs vlak. Hierna ziet u hetzelfde vlak, maar nu met een schaduw, waardoor er direct een dieptewerking ontstaat.

Plat vlak

Een plat vlak

3D-vlak

3D-effect met behulp van een simpele schaduw

Sommige tekenprogramma’s hebben speciale filters die voor u automatisch een schaduw kunnen maken rond een voorwerp. U kunt het ook zelf op een vrij eenvoudige wijze maken. In het geval van het grijze vlak volstaat het om eerst een zwart vlak te maken. Hier plaatst u vervolgens het grijze vlak bovenop, maar pas nadat u het een klein beetje hebt verschoven. Hierdoor ontstaat de zwarte rand die een schaduweffect geeft. U kunt de schaduw op verschillende plaatsen onder het voorwerp vandaan laten komen. Houd er wel rekening mee dat, wanneer u meerdere voorwerpen naast elkaar zet, de schaduw onder dezelfde hoek moet vallen. Hetzelfde werkt ook met tekst. In het volgende figuur ziet u de tekst 3D in de Praktijk met zwarte letters. Hier plaats ik dezelfde tekst overheen met grijze letters, waardoor het schaduweffect weer tevoorschijn komt. Programma’s waarmee u dit soort effecten probleemloos kunt maken, zijn bijvoorbeeld Adobe Photoshop en PaintShop Pro.

Zwarte letters

Zwarte letters

Grijze tekst

Grijze tekst

3D-effect

3D-effect door schaduw

3D-effect 2

Schaduw vanuit een andere hoek

 2. Hoe verder men keek, des te kleiner het leek

Als je naar de horizon kijkt, dan lijken voorwerpen die ver weg staan kleiner dan dat ze in werkelijkheid zijn. Pas wanneer je dichterbij komt, zal de ware grootte duidelijk worden. Dit principe is ook toepasbaar in het werk dat u zelf maakt. Maak voorwerpen die de indruk moeten wekken ver weg te zijn, kleiner. Voorwerpen die op de voorgrond komen, moeten dus groter zijn in omvang ten opzichte van de voorwerpen in de diepte.

Afstand

3D-effect door voorwerpen in de ‘verte’ kleiner af te beelden

 3. Overlappen

Als u meerdere voorwerpen hebt, dan kunt u een diepte-effect krijgen door de voorwerpen elkaar te laten overlappen (figuur 3.8).

Overlappen

3D-effect door voorwerpen te overlappen

 4. Convergerende lijnen

Misschien kunt u zich de tekenles van vroeger nog wel herinneren. Lijnen die in de diepte naar elkaar toe lopen (convergerende lijnen) geven een diepte-effect. Het klassieke voorbeeld is een weg waarvan de uiteinden elkaar bijna raken aan de horizon.

Convergerende lijnen

3D-effect met behulp van convergerende lijnen

U kunt voorgaande technieken natuurlijk ook combineren om het meest realistische resultaat te krijgen.

[Vorige | Volgende]




(c) 2000 - 2015 Rogier Mostert