I N H OU D

 1. Begin

 2. Van echt naar virtueel

 3. De virtuele wereld

 4. Objecten

 5. Licht

 6. Camera's

 7. Rendering en ray-tracing

 8. 3D-animaties in de praktijk

 9. Tips & Trucs en meer

 10. 3D met een 3D-bril

 Bijlagen

 Toepassingen

Het eerste 3D-animatiefilmpje uit de geschiedenis dat genomineerd werd voor een Academy Award, is in 1986 gemaakt door het bedrijf Pixar Animation Studios. De karakters uit dit wereldberoemde filmpje (twee bureaulampjes en een bal) zijn op een heel persoonlijke wijze neergezet, waardoor de animatie een vertederende indruk achterlaat. Pixar had speciaal voor het filmpje diverse technieken ontworpen voor de afhandeling van schaduwen. De afbeeldingen zijn gerenderd met verschillende lichtbronnen en speciale technieken voor de textures. Het renderen vond plaats op vier computers (Power 6/32) die de namen Mickey, Donald, Manet en O’Keefe hadden. U kunt een deel van deze animatie online bekijken via deze link.

Luxor JR

Luxor Jr
© Pixar Animation Studios

Als we kijken naar de filmindustrie, dan zijn er de afgelopen jaren diverse succesvolle 3D-animatiefilms verschenen. Twee bekende namen zijn bijvoorbeeld: A Bug’s Life (Disney en Pixar) en Antz (PDI en Dreamworks Pictures). Bij zulke grote producties is de werkwijze van de totstandkoming sterk vergelijkbaar met die van het maken van ‘echte’ films. Er worden bijvoorbeeld mensen speciaal ingehuurd voor het ontwerpen van kleding en gebouwen. Daarnaast wordt er ook gewerkt met scripts en storyboards. Het resultaat is vaak fenomenaal. Ook voor kunstenaars bieden animatiefilms veel nieuwe uitdagingen. Zij kunnen bijvoorbeeld heel veel creativiteit kwijt in detaillering van modellen en bijvoorbeeld het nabootsen van gezichtsuitdrukkingen van de karakters.

Behalve 3D-animaties die in zijn geheel zijn gemodelleerd met 3D-software, worden er ook 3D-animatietechnieken gebruikt om speciale effecten (special effects) te creëren voor ‘gewone’ films. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan films als StarWars, The Matrix en Jurassic Park. Met animatietechnieken kunnen bijvoorbeeld explosies worden gemaakt, of vuur, niet bestaande wezens en allerlei stunts die normaal gesproken niet mogelijk zouden zijn, of die vreselijk veel geld zouden kosten om te realiseren. Het blijft echter een specialistisch karwei om realistische resultaten te krijgen. Daarnaast kosten animaties ook veel tijd om te renderen. Stel dat er tien minuten aan speciale effecten gecreëerd moeten worden bij 24 frames per seconde. Dan zijn er 14.400 frames nodig. Als elk frame er vijf minuten over doet om te renderen, dan kost dit al gauw 72.000 uur! Dit is dan ook de reden dat er vaak veel krachtige machines worden ingezet om de benodigde tijd voor het renderen terug te brengen.

Het gebruik van 3D in de filmindustrie zal de komende jaren alleen maar toenemen, omdat dankzij de nieuwste animatietechnieken bijna alles mogelijk is. Werkelijkheid zal steeds moeilijker van namaak zijn te onderscheiden.

[Vorige | Volgende]




(c) 2000 - 2015 Rogier Mostert