I N H OU D

 1. Begin

 2. Van echt naar virtueel

 3. De virtuele wereld

 4. Objecten

 5. Licht

 6. Camera's

 7. Rendering en ray-tracing

 8. 3D-animaties in de praktijk

 9. Tips & Trucs en meer

 10. 3D met een 3D-bril

 Bijlagen

 3D-Objecten in huis halen

Wie creatief is en uit de voeten kan met een 3D-programma, zal in de meeste gevallen zelf in staat zijn om (ingewikkelde) 3D-objecten (voorwerpen) te maken. Maar wat als je nu niet zo creatief bent, of als je niet zoveel tijd hebt om een ingewikkeld model te maken? Gelukkig zijn er legio mogelijkheden om 3D-objecten in huis te halen die als basis kunnen dienen voor een eigen scène. Daarnaast zijn er ook diverse technieken beschikbaar om voorwerpen uit de ‘echte’ wereld om te zetten in 3D-objecten voor de virtuele computerwereld. Ik zal u in deze paragraaf een aantal van die mogelijkheden laten zien.

 Zelf modelleren

U hebt al in eerdere hoofdstukken kunnen lezen hoe u zelf (relatief eenvoudige) voorwerpen kunt maken. Naarmate u hier meer handigheid in krijgt, zullen de resultaten steeds beter en realistischer worden: oefening baart kunst.

 Voorbeeldobjecten bij 3D-software

De meeste 3D-programma’s hebben een bibliotheek met voorbeeldobjecten die u kunt gebruiken voor uw eigen werk. Soms kunt u deze voorwerpen direct vanuit het programma benaderen, terwijl u in andere gevallen handmatig door de installatie cd-rom van het gewenste programma moet bladeren. Raadpleeg hiervoor eventueel de handleiding van dat programma, of doorzoek alle directories van de bijbehorende cd-rom.

 Downloaden / kopen via Internet

Via Internet is bijna alles te krijgen, dus ook 3D-objecten. Er zijn diverse websites te vinden die gratis, of tegen een vergoeding, objecten aanbieden die u mag gebruiken voor uw eigen werk. U kunt de zoekmachines op het World Wide Web raadplegen om websites met (gratis) 3D-objecten te vinden.

Tekst afbeelding

(Gratis) 3D-objecten via het World Wide Web - www.amazing3d.com



 Laten maken

Natuurlijk zijn er ook diverse bedrijven en freelancers actief die voor u maatwerk kunnen leveren. Hiervoor kunt u wederom op Internet kijken, of bijvoorbeeld een grafisch ontwerpbureau inschakelen dat gespecialiseerd is in 3D.

 3D-scanning met behulp van een digitale camera

Er zijn diverse technieken beschikbaar om bestaande voorwerpen om te zetten in digitale 3D-objecten. In de de volgende oplossing ziet u een digitale camera die verschillende foto’s maakt van een ronddraaiend voorwerp. Hierbij is een speelgoedleeuw op een ronddraaiend plateau geplaatst. Een camera maakt vervolgens negentig verschillende foto’s. Aan de hand van deze foto’s reconstrueert de (meegeleverde) software het leeuwtje in de vorm van een wireframe. Uiteindelijk wordt het oppervlak van het leeuwtje met behulp van de software nagebootst. De digitale camera heeft hiervoor delen van de foto’s ‘uitgeknipt’ en als een soort behangpapier (texture) over het wireframe geplakt. Uiteraard kan het wireframe naderhand worden bewerkt met een 3D-programma. Het 3D-leeuwtje is nu een echt 3D-object geworden. In de volgende afbeeldingen ziet u dit proces.

Leeuw

De opstelling van de camera en het voorwerp
Foto: Copyright 1998-1999 Geometrix, Inc.

3D-model

Het leeuwtje op het plateau
Foto: Copyright 1998-1999 Geometrix, Inc.

Wireframe model

Wireframe model van het leeuwtje
Foto: Copyright 1998-1999 Geometrix, Inc.

Eindresultaat 3D-leeuw

Het eindresultaat nadat het gewenste oppervlak is aangebracht

 3D-scanning met behulp van laser en andere technieken

De techniek met de digitale camera werkt hoofdzakelijk voor kleine voorwerpen. Er zijn echter ook scanners verkrijgbaar die grotere objecten kunnen scannen. Ook is er software beschikbaar die voorwerpen op videobeelden om kan zetten in 3D. Daarnaast zijn er nog legio mogelijkheden die ik hier verder niet allemaal zal behandelen. Over het algemeen geldt wel dat aan al deze technieken vaak een stevig prijskaartje hangt.

Extra

Het maken van een replica van een bestaand voorwerp noemt men in jargon reverse engineering. In dat geval worden de gegevens van het gescande model bijvoorbeeld naar een draaibank gestuurd die een replica maakt van het voorwerp in een of ander materiaal, zoals bijvoorbeeld klei, kunststof of was.

[Vorige | Volgende]




(c) 2000 - 2015 Rogier Mostert